Sunday, April 25, 2010

Hestra Adventure Race 2010
Åpaddling har fått en ny innebörd efter helgens multisportävling i Hestra utanför Borås. Men jag tar det från början:

Uppladdningen veckan före Hestra kretsade mest kring min kajak som jag upptäckte läckte in vatten, och efter en närmare kontroll så visade det sig vara ett genomgående hål mitt under sitsen. Inte så stort, fick knappt igenom en tändsticka men tillräckligt för att behöva lagas. Inte kul att sätta sig i en kajak i 2 timmar med vetskapen att den tar in vatten. Kajaken placerades i köket (!) sen blev det glasfiberväv, epoxy och gelcout och på fredag eftermiddag så var sitsen monterad, lagom till att vi skulle åka :-).

Men nu till tävlingen:
Det började men 3 korta moment: orientering, paddling med kanadensare och cykel-OL. Jag och Björn hängde med bra bland tätlagen de första två sträckorna, men tappade lite på cykeln dels pga lite cykelmeck och dels osäker orientering. Ut på långa orienteringen med kombination av paddling var vi knappt 10 min efter täten. Första delen av orienteringen gick bra men med en hel del höjdmeter så det gick inte så fort.

Väl nere vid kajakerna blev det lite kajakstrul innan vi kom igång att paddla i ån, som var väldigt smal, slingrande och mängder med nedfallna stockar och ris hängande ut över kanten. Vattnet var också väldigt strömt. Jag hade stora problem att hålla kurs och rodret for upp så det var svårt att styra kajaken. Ibland körde man fast och fick dra sig fram i någon gren. På ett par ställen fick vi lyfta oss förbi hinder av stockar. Bara det att ta sig ur och i kajaken vid de branta åkanterna tog enorm tid och kraft. Det kändes som vi paddlade i denna å i en hel evighet och vi kände oss nästan uppgivna när vi tillslut kom ut i sjön. Då hade vi bara gjort en bråkdel av paddlingen, lite knäckande... Vi fick höra i efterhand att vattennivån i ån hade sjunkit sista veckan och därav hade ån blivit besvärligare än vad som var tänkt, men det var ju lika för alla, fast några klarade det bättre än andra...Så här i eftehand var vi inte tillräckligt aggresiva utan dom som klarade detta bäst öste bara på över stockar och sten. Undrar hur deras kajaker ser ut idag?... men å andra sidan vet jag ju nu hur man lagar en kajak så jag borde kanske vågat satsa hårdare :-).

Första delen av sjö-paddlingen gick riktigt bra, men vi kroknade på slutet i motvinden och var rejält trötta efter ca 3h paddling när vi nu växlade över till orienteringen. Jag hittade en halväten macka i packluckan som jag slukade och grämde mig att jag inte hade fler med mig.
Det var skönt att få vila armarna men jag var trött och hade det kämpigt i backarna tillbaka till TC. Vi var nu 54 min efter täten, inte bra, och hade varit ute i dryga 6h. Vi tog lite extra tid på oss vid bytet för att ladda in energi och så bet vi ihop, nu var det bara 90 min cykel kvar.

Cyklingen kändes riktigt bra och den var riktigt skojig med fina stigar och skog, faktiskt den stora behållningen på tävlingen så här i efterhand och på några av sträckorna hade vi näst bästa tid (!). Totalt var vi ute 7h 30 min och blev 65min efter täten. Vi placerade oss 5a av totalt 6 lag med, men ”bara” 7 min upp till 4e placeringen. Vi knaprade in på slutet... Skulle bara varit ute någon timme till :-).

No comments:

Post a Comment