Sunday, February 3, 2013

Winter Challange

Årets första tävling blev en vinter multisport tävling som gick vid Torsby vid Hovfjället tillsammans med Linnea Gran för team Ducati Bicycles / www.adventureofsweden.com.

När vi vaknade var det -20 grader men som tur var visste vi inte om hur kallt det var och relativt snabbt steg tempraturen så vid start var det -13 och under loppet kring -3, så kylan var egentligen inga problem. Lite kallt om händer och fötter vid bytena bara.

Vi var ca 25 stycken som sprang iväg från Abbas stugby över isen med snöskor i handen mot Hovfjället. Först när vi tagit oss upp en bit och det blivit mer snö och brantare så satte vi på oss snöskorna. Det gick förvånansvärt bra att springa med snöskor fast de sista branta delarna i skogen blev det mer att gå. Löpningen var ca 10km och tog 1.30 och var helt klart den mest fysiskt jobbiga sträckan, här låg vi på hög puls hela sträckan.

Väl uppe på Hovfjället bytte vi till skidor och körde ett milspår 2varv. Det var ett jobbigt spår med mycket uppför och nedför så man fick aldrig vila. Tyvärr hade Linnea dåligt fäste så hon fick slita extra mycket och vi tappade mest på denna sträcka, totalt var vi ute 1.40 på 20 km. Efter skidorna bytte vi till löpning igen fast nu nedför berget. Det tog en evighet att få på sig löparskorna eftersom skosnörena hade fryst fast. Väl iväg så var den första biten lättlöpt utmed en bilväg, sedan blev det in i skogen och där tog vi på snöskorna. I skogen blev det rätt brant nedför och dessutom blev det slalom mellan träden, emellanåt blev det t o m att åka kana i snön :-) Det som var svårt med snöskor var att man lyckades slå skon emot fotknölarna och det gjorde j-ligt ont, och även att hålla balansen var svårt speciellt nedför.

När vi kommit ner så tog vi av snöskorna och sprang vanligt sista biten och de sista kilometrarna sprang vi på isen med sol i ansiktet till växlingen vid Abbas stugby, efter ca 70 min och 8km löpning. Där skulle vi växla till skridskor. Återigen var skosnören fastfrusna så det var att dra av sig skorna och då kom ju krampen direkt i vaderna. Efter lite lirkande så fick vi tillslut på oss kängorna och skridskorna för att starta den mest mentalt jobbigaste etappen, 10 varv på en 2 km plogad bana. Som tur var, var vädret och omgivningen helt underbart så det hjälpte till att kämpa sig runt dessa 10 varv som tog 1 timme. Jag körde med stavar som framförallt avlastade ryggen en del men det var svårt att få fästa med stavarna på isen, antagligen för jag inte orkade sätta i stavarna tillräckligt hårt. Efter 5h och 30 min korsade vi mållinjen som första och även enda damlag :-)

 

En riktigt kul och annorlunda multisport tävling som jag kan rekommendera att prova nästa år.

 

No comments:

Post a Comment