Sunday, September 6, 2009

STAR 5/9 2009

Klockan 03.00 gick startskottet för Stockholm Adventure Race, en deltävling i Svenska Multisport Cupen. Denna gång körde jag Långa Mix klassen med Björn för naturguiden.se.

Vi sprang i väg med pannlampor på och följde först marschaller sedan små reflexer i mestadels obanad terräng. Det var en fin natt med fullmåne som lyste upp emellanåt. Sträckan var 8.25 km och tog ca 50 min. Kroppen kändes inte riktigt bra, var lite lätt illamående, troligtvis för att kroppen hellre ville sova vid den här tiden än att vara ute på dessa äventyr och jobba i mer än 13 timmar, visade det sig senare. Hur som helst efter denna reflexbana så blev det en OL-bana på 7 km till kanoterna. Fältet hade redan blivit utspritt och de var inte många lag vi såg. Orienteringen gick bra, Björn drog att jag försökte styra honom, vilken makt jag hade :-). Den enda missen jag gjorde var att jag inte såg ett högt stängsel på kartan, som gjorde att vi fick klättra över det och höll tummarna att det inte var larmat… Här tappade vi nog 5 min.

Nu kom det första mandomsprovet, nästan 3 h paddling. Vi strulade lite med kajakerna innan vi kom igång. Dels skulle vi koppla ihop kajakerna med rep och dels hade jag svårt att läsa in mig på vattnet i mörkret. Det började ljusna nu och fullmånen hjälpte till men jag behövde fortfarande pannlampan för att kunna läsa kartan. Väl igång drog Björn i ett bra tempo, felet jag gjorde var att jag också försökte hålla tempot men glömde bort tekniken så efter 15 min hade jag ont i ena armen. Försökte tänka på hur jag brukar paddla och till slut släppte det. Jag hade också problem att hålla rak kurs efter Björn, blev väldigt lätt att min kanot åkte slalom efter Björns. Denna typ av bogsering borde jag träna på, för att få ut full effekt, men helt klart höll vi högre tempo än vad jag själv klarar av i min Flash. Gjorde en OL miss på kanotsträckan, där jag läste fel på en vik så vi fick vända om för att komma in i rätt vik. Det var en väldigt vacker paddling i soluppgången, men den var tuff och man kände att energin började ta slut.

Väl inne på TC, växlingen, försökte vi mata in ny energi men det visade sig bli lite för lite med tanke på vad vi hade framför oss. Vi gav oss nu ut på det andra mandomsprovet, nästan 3 h, drygt 40 km, mestadels teknisk cykling. Det var blött i skogen så rötterna var grymt hala. Det fick Björn erfara i början då han halkade till som på en tvål och landade handlöst på knät och slog upp ett rejält sår, men det var inget som hindrade honom vad jag märkte :-). Som sagt det var väldigt svårcyklat, dels för att det var hala rötter men också att det var massa ”bök” hela tiden. För mig blev det mycket av och på cykeln och tyckte vi aldrig kom fram. Banan bestod av dels snitslad dels orientering mellan kontrollerna. Eftersom det var så mycket tekniskt så gick det heller inte för Björn att dra så mycket, så det hela tog tid, dessutom var energin nu helt slut. När vi väl kom in till växel, fick vi nu också hjälp av Gunnar och Linda, som öste in med ”mat”, pannkakor, macka, banan, choklad mm. Jag förstod att jag såg utmattad ut för Gunnar frågade allvarligt om jag var ok och orkade…

Det var skönt att komma av cykeln och få springa lite, nu var ju drygt halva banan gjord i alla fall (!), även om första kontrollen var lagd högst upp på en slalombacken vid startplatsen, typiskt, till publikens stora glädje. Energin började nu komma tillbaka och jag blev piggare. OL- banan var kort, 4.9 km så vi var snart tillbaka för växling igen och då ut på cykeln igen. Denna gång ren MTB-OL på mest asfalt och grus så tempot blev bra och Björn kunde hjälpa till att dra. Ungefär halvvägs så var det firning ca 20m nedför en klippkant. Det gick bra utan större problem. Hela cyklingen tog ca 60 min. Nu var det bara 3 moment kvar och jag kände mig faktiskt bara piggare och piggare… märkligt.

Nästa gren var något som kallas ca 4 km coastalering, dvs att man springer och simmar mellan kontrollerna. Vi hade ju enorm tur med vädret, sol och lagom varmt, annars vet jag inte hur det gått. Mot slutet efter totalt ca 900 m simning uppdelat på 8 bad, var vi rejält nedkylda. Det var svårt att få upp värmen mellan simningarna. Dessutom var det 2 obligatoriska klipphopp på 2 och 5 meter. Jag hade ju vanan inne från Omberg :-) så det var inga problem, men kill i magen var det ju förstås ändå. Efter ca 1 h var vi åter på TC och sprang huttrandes in för att byta kläder. Det var välbehövligt innan vi gav oss ut på paddlingen. Den kändes grymt bra, vi fick in ett bra flyt och jag lyckades hålla rak kurs efter Björn denna gång. Nu var det bara ett moment kvar och det var en kort OL-bana, 2.8 km. Där”fightades” vi lite med damlaget som blev 2a i sin klass men vi var starkare :-). Efter 13 h 20 min var vi lyckliga över att äntligen vara i mål och att vi hade klarat av det. Vi kom in på en fin pallplats, 3a, och det var 4 lag som hade brutit. Sammanlagt kanske det blev ca 20 min orienteringsmissar, men jag är nöjd. Det är svårt att hålla sig skärpt så länge under sådana förhållanden.

Tack Björn för att du ställde upp med så kort varsel. En enorm upplevelse blev det!


No comments:

Post a Comment