Sunday, July 5, 2009

Omma 4/7

En lugnare start denna gång men med höga adrenalinkickar utmed banan, men jag ska ta det från början. Arrangörerna hade tippat på en segrartid på långa banan på 4h, vi (jag och Anna) trodde på 5h men det blev 7h... Vi startade på Omberg vid Stocklycke med en prolog till kajakerna som låg vid Elley Keys strand. Naturligtvis skulle vi upp på Ombergs topp, Hjässan, innan vi drog ner till stranden. (Det visade sig att vi skulle passera toppen 3 gånger(!), visst det var fin utsikt däruppe men det hade räckt med en gång). Vi låg bra med när vi drog ut i kajakerna bara några herrlag före. Vi skulle först norrut utmed Ombergs klippkant för att sedan vända tillbaka in i Hästholmen. Nu kom första adrenalinkicken, det var otroliga vågor åt alla håll. Tänkte att detta kommer ju aldrig gå. Först kom det vågor utifrån sen kom det vågor tillbaka från klipporna så det blev hemskt stökigt vatten. Jag försökte hålla lite längre ut men samtidigt vill man ju inte ha för långt till stranden om man går runt. Efter ett tag kände jag ändå att Flashen (min kajak) klarade av vågorna bra så jag började kunna slappna av lite och tycka att det var kul. Det var flera som gick runt men vi klarade det bra.
Väl inne i Hästholmnen fick vi hoppa ut kajakerna och köra en mini-orientering. Det gick ut på att ta 9 kontroller i valfri ordning som fanns i hamnen. Tog man dem i ordning bildades ett ord och ett årtal. Vi insåg snabbt att effektivast var att inte ta dem i ordning. En kontroll låg på en ö som man fick simma till, den sparade vi, för att förhoppningsvis kunna lista ut ordet ändå. Det gällde ju att komma ihåga alla bokstäver och siffror under tiden (penna och papper fick man ju inte använda). Vi knäckte ordet och årtalet, Brahe 1918, utan att behöva simma :-) Det var många människor i hamnen som hejade och så det var riktigt roligt. Ner i kajakerna igen och paddla tillbaka till Ellen Keys strand för att springa tillbaka till TC (Stocklycke). Vi hade nu varit ute i 2.50, varav paddlingen tog ca 1.50 (13 km) och mini-ol 25 min och löpningen ca 35 min.
Väl på TC, laddade vi in med energi och begav oss iväg på cyklarna. Vi låg 4a totalt med herrlag strax före. Nu hade det börjat regna så stigarna var riktigt otäckt hala med mycket rötter. Det gick inte fort att cykla, väl ute på en väg var det skönt att cykla på men då missade jag stigen vi skulle vika av. Tog av en stig längre fram som jag trodde var rätt och som stämde med rikning men visade sig alltså vara fel, vi fick vända tillbaka och den missen kostade 15 min. Inte nog med det så var det en snårig och besvärlig stig med brännässlor som vi fick åka fram och tillbaka på. Gissa om jag svor, Anna var heller inte så glad... Cyklingen fortsatte sedan på fler snåriga stigar så benen brände rejält nu (man skulle haft långa tights). Dessutom fanns det envisa flugor och myggor som attackerade oss i snåren. Gjorde ytterligare en 6 min bom på dessa hemska och otydliga stigar. En kontroll på toppen också innan vi kom tillbaka till TC, cyklingen tog 2.08.
Trötta och lite uppgivna växlade vi ut på OL-banan. Hade nu varit ute i drygt 5h. Vi peppade oss med att detta är bra träning inför icebugs24, då vi ska leta kontroller i 24 h :-) Med lite ny energi kom vi i väg igen för att ta oss an backarna. Kan ni gissa vart vi skulle?, jo rätt, upp på toppen igen, sen sprang vi sicksack utmed södra slänten av Omberg. Vi försökte hålla oss till de större stigarna för att slippa allt snår. När vi stämplade vid sista kontrollen nere vid Stocklycke hamn kom den andra adrenalinkicken, vi skulle göra ett hopp ut för klippan ner i vattnet, ca 8 m högt, och simma 20 m för att ta oss upp igen. Först trodde jag det var ett skämt, men sen var det bara på med flytvästen och hoppa. Det var högt och det kändes bra i magen, men det var skönt att få ett bad. Med tunga fötter kämpade vi glada in i mål på ca 7 h och totalt 1760 höjdmeter, ol-banan med bad tog ca 1.53 och vi vann! Fast det var bara ett damlag :-). I pris fick vi en startplats till nästa år (!) och middag på Värdshuset Vätterholmen vid Hästholmen. Den middagen har man kämpat bra för :-)

No comments:

Post a Comment